Att åka på fiskeresa utomlands kan kanske spontant kännas krångligt, eftersom fiskereglerna skiljer sig ganska markant mellan olika länder. I den här artikeln tänkte vi hjälpa till att reda ut de praktiska detaljerna kring fisket i våra grannländer så att du kan fokusera på den roliga biten – planerandet av själva rutten. Nedan kan du läsa hur reglerna ser ut för länderna och hur du enkelt löser transportdelen med en hyrbil.
Prisvärt och framför allt enkelt med hyrbil
Att hyra bil till din fiskeresa kan vara ett bra alternativ om du tänkt resa längre än den närmaste sjön. På Hyrbilguiden.se kan du söka fram hyrbilsföretag i 170 länder, på 27 000 olika destinationer. Den kanske största fördelen med att hyra bil för en långväga fiskeresa är så kallad envägshyra. Det har länge varit populärt i framför allt USA, men har de senaste åren även blivit stort i Europa. Det betyder att du kan hämta och lämna bilen på olika platser, till och med olika länder. Hertz är ett biluthyrningsföretag som erbjuder envägshyra, och är också en av de sökbara företagen som finns på Hyrbilsguiden. Läs mer om hur envägshyra fungerar på hertz.se.
Tyskland – billig utrustning men komplicerad byråkrati
Att få tillstånd att fiska i Tyskland är tyvärr en ganska krånglig och ofta dyr process. Först och främst behöver du en fiskelicens. För att få det krävs det att du klarar ett teoriprov som kostar runt 1 500 kronor. Sedan måste du ha fiskekort för de floder och sjöar du tänkt fiska i. Eftersom Tysklands bundesländer (delstater eller förbundsländer på svenska) är mer självstyrande än i Sverige har varje bundesland egna regelverk kring fiske. Det krävs alltså en del efterforskning för de regler och priser som gäller i det specifika område du ska besöka. Såvida du inte tänkt spendera en längre tid i landet är det med andra ord inte riktigt värt besväret för de flesta.

En fördel med Tyskland är dock att fiskeutrustning tenderar att vara billigare än i Sverige. Så att kolla upp vilka fiskebutiker som finns i områdena du besöker kan vara en bra idé.
Norge – generösa regler
I Norge är reglerna mycket mer generösa i jämförelse med Tyskland. Sötvattenfiske kräver fiskekort. Vid djuphavsfiske och fiske från land krävs inget fiskekort, utan det räcker att du håller dig inom några enkla regler:
• Du får bara fiska med handredskap
• Du får ta med dig 10 kg fisk eller fiskfiléer
• Du får inte sälja din fångst
Sedan finns ett antal andra regler som du bör känna till, men generellt är det väldigt likt Sverige. Så länge du använder sunt förnuft och känner till de svenska reglerna ska det inte vara några problem att fiska i Norge.

Danmark – prisvärt för längre perioder
Om du är mellan 18-65 år gammal behöver du köpa fiskekort, oavsett var du i Danmark du fiskar. Du kan köpa kort som gäller en dag, en vecka eller ett år och de kostar mellan 40 och 185 danska kronor. Tänk på att prisskillnaden mellan ett veckokort och ett årskort bara är 55 kronor. Det kan därför vara värt att köpa årskortet om du har planer på att fiska i Danmark igen inom det närmsta året.
På de flesta ställen, både vid kusten och vid insjöar som ägs av staten, är fiskekortet allt som behövs. På privata marker kan ägaren kräva en avgift. Det är därför viktigt att kolla upp vem som äger marken där du tänkt fiska.
Finland – smidig hantering online
I Finland har man tidigare behövt betala en avgift till länet man fiskar i. Nu för tiden räcker det att du betalar en fiskevårdsavgift som du enkelt kan köpa online. Därefter är det fritt fram att meta, pimpla och fiska i hela landet. Alla annan typ av fiske kräver fisketillstånd från markägaren. På hemsidan kan du också hitta specifika regler och den senaste informationen om allt som berör fiske i Finland. Är du under 18 år eller över 64 behöver du inte betala fiskevårdsavgiften.