Är det något fiskevårdsområde i Gävleborg som du saknar så mejla in förslagen till Fiskemagasinet.se
Fiskevårdsområden i Gävleborg
Alfta FVOF », FVOF förvaltar 104 sjöar större än 1 ha i Alta, 17 sjöar mellan 100- 1500 ha samt ett stort antal strömmande vatten av varierande storlek i Gävleborg. Det största av dessa vattendrag är Voxnan. Det för fiskare kanske mesta kända är nog den mytomspunna ”Svartån”, kartans Flaxnan, som fiskaren och författaren Hans Lidman skrivit så fängslande om i flera av sina böcker.
Arbrå Fiskevårdsförening » Reglerna inom fiskevårdsföreningen i Arbrå är: Kort är personligt och får ej överlåtas. Fiskekortet ska vara med vid allt fiske. Personer under 16 år fiskar gratis i samtliga vatten.
Arbrå Östra Fiskevårdsförening », Bland fiskevårdsföreningens många goda fiskevatten vill de särskilt framhålla Ränningen i Gävleborg. En ”vildmarksjö” intill bebyggelsen med vindskydd, kastbryggor och handikappbrygga. Bilväg efter sjöns ena sida. Kontinuerlig utsättning av större regnbåge och öring. Dalån är en fin opåverkad öringså. Sedan finns det också några trivsamma mindre tjärnar med inplanterad öring i Arbrå Östra.
Bollnäs Fiskevårdsförening », Samtliga vatten inom fiskevårdsföreningen med undantag av Bolletjärnen och Växboån vid Trolldalen ingår som ligger i Bollnäs i Gävleborg. Deras vatten är av skiftande karaktär från större sjöar och strömmande vatten i närheten av tätorten till små bäckar och tjärnar långt inne i de djupa Hälsingeskogarna.
I fiskevårdsarbetet ser de som deras främsta uppgift att arbeta för att det finns ekologiska förutsättningar för fiskarterna att fortplanta sig och leva vidare. I deras vatten arbetar de därför med restaureringar av lekplatser och livsmiljöer för fisk. I vissa vatten utför de också stödutsättningar med vuxen fisk, yngel och ögonpunktad rom. I några vatten sätter de ut fångstfärdig ädelfisk.
Färila Fiskevårsområde », grundades 1930. Fiskemöjligheterna här är mycket goda och de arbetar målmedvetet med att utveckla fiskeutsikterna samt att skapa goda förutsättningar för alla som älskar att fiska. De har utvecklat möjligheterna för rörelsehindrade att fiska med särskilda handikappbryggor vid flera av deras vattendrag. Det finns all möjlig typ av fisk. Både inplanterat och naturligt.
Färnebofjärdens FVO », FVO i Färnebofjärden i Gävleborg är med sina 4912 hektar en av de största fjärdarna i Dalälvens långa bana ända från Norges fjäll till Bottenhavet. I Färnebofjärden har du ett fiske som erbjuder mängder med olika miljöer med många fiskemetoder att välja mellan. Breda fjärdar, smala sund, 23 meters djup eller grunda undervattensåsar i sand eller block.
Gnarps Fiskeområde » erbjuder fina fiskevatten i deras tjärnar i Gävleborg. Under året görs ett flertal utsättningar av ädelfisk i Herrgårdstjärn, Åstjärn, Igeltjärn samt Uppgårdstjärn. Vid Herrgårdstjärn och Åstjärn finns ett flertal bryggor samt vindskydd och en värmestuga. Vindskydd och bryggor finns också vid Uppgårdstjärn och Igeltjärn. Gnarpsån nedströms Milsbrodammen är ett utmärkt havsöringsvatten på våren och hösten med nystigen havsöring. Fisk upp till 8.5 kilo har fångats i Gnarpsån.
Gysingeforsarnas FVOF », Gysingeforsarna i Gävleborg omfattar de vackra och fiskrika strömmarna kring Gysingebruk och en del av Färnebofjärden som ingår i FVOF. Mest känt för sitt harrfiske i Sveriges sydligaste strömmar med en naturlig harrstam. Fisket sker i en blandad miljö av dels brukssamhället Gysinge där forsarna är breda och öppna med stora variationer. Och Sevedskvarn med de mindre strömmarnas karaktär och avskildhet.
Harrfisket är bäst från sensommaren och långt in på hösten. Det kan också vara bra direkt efter högvattnet från slutet av maj och under juni. Öringbeståndet förstärks genom återkommande utsättningar. Fisket i strömmarna sker både från land och genom vadning. Det är gott om ståndplatser för fisken, så chansen till hugg är ganska stor trots att många fiskare söker sig hit. I de lite lugnare partierna finns mycket gädda, gös och abborre. Särskilt abborren är tidvis talrik och känd för att här bli ovanligt stor. Bland andra vanliga arter kan nämnas ål, braxen, id och björkna.
Hanebo-Segersta FVF » Nu gäller fiskekortet även för övriga vatten inom Hanebo-Segersta fiskevårdsområde med undantag för de vatten som är utarrenderade till olika föreningar eller klubbar. Nya vatten inom FVF är bla. Stugubacksjön, Ramen Gopen, Mäken, Mosjön, Fräkensjön, Bobaken, Stortjärn och Locksjön i Gävleborg.
Harmångers Fiskeområde », Harmånger är beläget i norra Hälsningland och fiskområdet tillfredsställer många olika smakriktningar när det gäller sportfiske. Det riksbekanta havsöringsfisket på våren är bara en del av utbudet. Området innehåller sjöar, tjärnar och strömmande vatten, alla med god tillgång på fisk.
Man hittar många av de mest populära sportfiskearterna i föreningens vatten: havsöring, regnbåge, öring och harr men naturligtvis även gädda och abborre plus en rad andra arter. Vattnen passar utmärkt för flug- och spinnfiske men även mete och olika former av vinterfiske.
Ilsbo fiskeområde », Ilsbo ligger i Nordanstigs kommun i Gävleborg i den sydöstra delen med ca 15 km till Hudiksvall. De kan erbjuda ett bra och rikt fiske med möjlighet att uppleva naturen på nära håll. Det finns till exempel tre fina anglingssjöar; Hoglandssjön som ligger alldeles efter vägen mot Bergsjö, Sävsjön som ligger centralt i byn och Bjärtsjön som ligger i skogen på väg upp mot Järnblästen cirka 5 kilometer från byn. I de sjöarna finns det även abborre, mört och annan vitfisk.
De har även två så kallade specialvatten i området, det är Igeltjärn som ligger vid elljusspåret i byn där de planterar ut Regnbåge två gånger per år. Även Bjärtsjön räknas som specialvatten då de där under flera års tid haft projekt med att skapa en naturlig öringstam och de senaste åren även planterat ut flera ton stor Röding. Eftersom Bjärtsjön är en relativt stor sjö med rejält djup upp till 25 meter, har Rödingen stora möjligheter att överleva och även reproducera i sjön.
Jädraås Fiskevårdsförening », Här på Jädraås fiskeområde finner du ett underbart och spännande fiske i naturskön miljö sommar som vinter. Hos fiskevårdsföreningen kan du välja bland ett stort urval av vatten att fiska i. Här finns allt från fina tjänar till små bäckar och åar. Lämpliga för mete, flugfiske, spinnfiske, pimpling och angling. Jädraås ligger i västra Gästrikland i Ockelbo kommun i Gävleborg.
Järvsö fiskevårdsområde », Inom fiskevårdsområdet i Järvsö finns många möjligheter till trevliga fiskeupplevelser. Deras del av Ljusnan bjuder på spännande fiske efter många fiskarter. Öring och harr i Edeforsen, bra fiske efter gädda, abborre och gös i den lugnflytande delen.
Gräningen i Gävleborg är väl känt som bra fiskevatten där vi regelbundet sätter ut fångstfärdig fisk. Ljussjön är en pärla för flugfiske efter vild harr och öring. Deras mest lättillgängliga ädelfiskevatten är Kramstatjärn, där de sätter ut regnbåge regelbundet.Fisket efter gädda och abborre håller också bra klass inom fiskevårdsområdets många skogstjärnar- och sjöar.
Ljusdals fiskevårdsområde », Inom fiskevårdsområdet i Ljusdal som ligger i Gävleborg finns många möjligheter till trevliga fiskeupplevelser.Deras del av Ljusnan bjuder på spännande fiske efter både öring och harr. Svartsjöområdet är väl känt som bra fiskevatten där de regelbundet sätter ut fångstfärdig fisk. Örasjön är en pärla för flugfiske efter vilda öringar, där det är möjligt att hyra båtar från och med 2009. Fisket efter gädda och abborre håller också bra klass inom fiskevårdsområdet.
Ramsjö FVO », FVO i Ramsjö är belägen i Ljusdals kommun och bildades i slutet av 1970-talet. Intresset för fritidsfisket har under senare år ökat och föreningen ser framtiden an med tillförsikt. Idag planteras ädelfisk ut i 4 av föreningens vatten. I övriga vatten finns mest abborre, gädda, sik, bäcköring,bäckröding,lake, mört samt harr.
Storsjöns fiskevårdsområde », Fiskevårdsområdet består av Storsjön som har en yta av 7300ha samt intilliggande Koppartjärnen 9ha. På norra sidan av sjön ligger Forsbacka, Sandviken och Kungsgården, som alla ligger utmed riksväg 80 mellan Gävle och Falun. Den södra sidans stränder består mer av skog och landsbygd. Sjön ligger mycket centralt och är lättåtkomlig.
Testeboåns Fiskevårdsområde », Testeboån har från premiären 1 april så gäller delvis nya regler dessa läggs upp på fiskevårdsområdets regelsidan.
Trönö Fiskevårdsförening », Trönö tillhör de lite inre delarna av Söderhamns kommun, Hälsingland förstås och i mittdelen av landskapets alla större orter. Fiskevårdsföreningen omfattar sockengränser såväl till Bollnäs, Rengsjö, Arbrå, som Enånger i Hudiksvalls kommun.
Undersviks Fiskevårdsförening », Besök Underviks i Gävleborg populära put-and-take-vatten Abborrtjärn-Åltjärn-Bergtjärn. Bilväg fram, vindskydd, eldplatser, kontinuerlig utsättning av öring och regnbåge. Simeån med riklig tillgång av öring, två fisketrappor. Övriga vattensystem inom fiskevårdsföreningen har god tillgång av gädda och abborre.
Ytterhogdals F.V.O.F », Inom Ytterhogdals fiskeområde i Gävleborg finns sjöarna Abborrtjärn, Åkerstjärn, Svarttjärn och Stensjön. De håller inte alltid alla sjöarna öppna för fiske hela året så det är bäst att kolla på deras hemsida för information om vilka av sjöarna som är öppna för fiske.