Är det något fiskevårdsområde i Jönköping som du saknar så mejla in förslagen till Fiskemagasinet.se
Fiskevårdsområden i Jönköping
Bellens FVOF », (Bellens Fiske Vårds Områdes Förening). Fiskarter: Gädda, abborre, mört, sutare, sik, siklöja, brax, lake, nors, gärs samt signalkräfta. Fisketips: Bellen sjöarna hyser ett bra bestånd av abborre och gäddfisket kan vara mycket bra. Vanliga metoder är mete, spinn, pimpel.
Fegens fiskevårdsområdesförening », Fegen ligger i natursköna gränslandet mellan Halland, Jönköping och Västra Götalands län och är en av de vackraste sjöarna i sydvästra Sverige. Sjön har en karaktär med flera smala fjärdar, grunda vikar, stora pelagiska områden, stora djup och en fiskfauna utöver det vanliga.
I sjön finns totalt 17 fiskarter och det erbjuds ett varierat fiske med allt från gös till storgädda. Det som gör Fegen så unik är förekomsten av vårlekande siklöja. Arten är rödlistad och förekommer endast i fyra sjöar i världen.
Föreningen har bidragit till att ett antal provfisken har utförts. Senaste provfisket gjordes 2003 i samarbete med länsfiskekonsulenten vid Jönköping län, och i samband med detta arbetades det även fram en fiskevårdsplan.
Genom åren har ett antal fiskutsättningar gjorts med varierande framgång.Det finns dokumentation om utsättning av gädda, sutare, gös, sik, regnbåge, bäckröding och ål. Vid provfisket 2003 fångades varken röding eller regnbåge. Gös har släppts vid minst tio tillfällen sedan 1940-talet, men det är först i början av 1990-talet som man kan säga att arten har etablerat sig, och i dag finns den spridd över hela sjön.
Sjön Fegen är reglerad och ingår i Ätrans vattensystem.Enligt en vattendom från 1946 tillåts vattenståndet i sjön att variera mellan 131,25 och 133,00 meter över havet och innebär en regleringsamplitud på 1,75 meter.
Flatens m fl sjöars fiskevårdsområde », Flatens med flera sjöars fiskevårdsområdesförening bildades 1976 för att stävja tjuvfiske i de fiskrika sjöarna samt få kontroll över fisket. Fiskevårdsområdet omfattar sjöarna Garpen, Skiren, Övre vrången, Vrångegöl med avflöde, Yttre vrången, Flatensjön, Melsjön och Bysjön samt gårdvedaån ned till dammen vid Gårdveda kraftstation vid Jönköping län.
Fiskarter som finns i sjöarna; Mört, Abborre, Gädda, Braxen, Sutare, Sarv, Benlöja, Siklöja, Lake samt Ål.
Abborrar upp till 1,5 kilo fångas regelbundet och gäddor upp till 10 kilo är ingen sensation.
Furens fiskevårdsområdesförening », Furens Fvof bildades genom beslut av Länsstyrelsen vid Jönköping län den 9 september 1978. Den främsta anledningen till bildandet var att det ansågs viktigt med gemensam förvaltning av hela sjön för att kunna besluta om fiskevårdande åtgärder.
Föreningens syfte är att främja och ordna fisket i sjön Furen och berörd del av Årån, samt att upplåta fiske genom försäljning av fiskekort till allmänheten. Furens fiskevårdsområde omfattar sjön Furen och en del av Årån i Voxtorps och Rydaholms socknar, Värnamo kommun samt Berga socken, Ljungby kommun. Gräns i tilloppet Årån utgörs av vägbron tillhörig väg 734 (Åsbro) och i utloppet en tänkt linje dragen tvärs Furens mynning i Edån (Årån). Furens fiskevårdsområde sträcker sig 1 169 ha.
Furen har en rik fiskfauna. Vid en provfiskeundersökning 2004 erhölls åtta stycken fiskearter: abborre, benlöja, braxen, gädda, gärs, gös, mört, siklöja. Utöver ovanstående arter finns även sik, lake, ål, sarv, sutare och enstaka öring i Furen.
Stengårdshultasjöns FVO », Det natursköna FVO som ligger på ”Toppen av Gislaveds Kommun” består av Stengårdshultasjön, Lillesjön samt delar av Radan uppströms och nedströms sjöarna. Sjöarealen är c:a 580 ha samt lite strömmande vatten av olika karraktär i länet Jönköping.
Fiskevårdområdet omfattar allt fiske inom Stengårdshultasjön och Lillesjön med avloppså samt den del av ån från Rakalven till Stengårdshultasjön, som är belägen nedströms den punkt där gränsen mellan Styrshult och Tunabo tillstöter ån dessutom utloppsån Radan ned till bron å landsväg 643 från Gunnarsbo över Tåbo.