Är det något fiskevårdsområde i Skåne län som du saknar så mejla in förslagen till Fiskemagasinet.se
Fiskevårdsområden i Skåne län
Almaåns Övre FVOF », FVOF hälsar dig välkomna att fiska i Almåns övre del, deras sträcka av ån börjar vid Finjasjön och sträcker sig ner till Strömsfors och Brittedal i Skåne.
De vanligaste fiskarna att fånga i ån är abborre, gädda, mört och löja , men det finns även öring, lake, sutare, karp, färna, lax mm. Almaån är rikskänd för sitt färnafiske, det är endast i Helgeåns vattensystem som det finns färna i Skåne. Färnan är ganska svår överlistad och inte speciellt talrik och ingen matfisk därför uppskattar vi om du släpper tillbaks eventuellt fångade färnor.
I ån finns flera skyddsvärda fiskarter nämligen grönling, sandkrypare och ål även färna och vildlekande lax har ett visst skyddsvärde. Allt ålfiske i ån är förbjudet enligt lag.
Ballingslövssjöns och Ottarpssjöns Fiskevårdsområdesförening », Välkommen till Ballingslövssjön och Ottartpssjön, två fiskrika sjöar i Norra Skåne. Här finns bl a abborre, braxen, gös, gädda, karp, sutare och ål i fiskevårdsområdesföreningens vatten.
Vid Sjömellet är Ballingslövs- och Ottarpasjöarna förbundna med en kanal. Till Ottarpssjön kommer du via gångstigen längs kanalens östra sida. Vid Sjömellet finns en trevlig badplats med badbrygga och grillplats.
Björka-Åsumsåns FVO », FVO erbjuder ett unikt flugfiske efter öring i underbar natur i Björka och Åsumsån i Skåne.
Regler; Det är no-kill fiske för öring i hela FvO och det är endast tillåtet att fiska med hullingslösa krokar för såväl flug- som spinnfiske.
Finjasjöns Fiskevårds Förening », Finjasjön är en större sjö (1100 ha) belägen 4 km sydväst om Hässleholm i Skåne. Sjön är grund (medeldjup ca 3 meter) med grovt bestånd av gös, gädda, abborre, brax och ål. Sedan 1996 har fiskevårdsföreningen även planterats in signalkräftor.
Höjå fiskevårdsområde », Fiskevårdsområdet sträcker sig från Alberta kvarn till kusten. Höjå upplåter tre delsträckor för allmänt fiske med fiskekort. Fiske är också tillåtet i Habodammar vid Habo gård. Prova gärna flytringfiske efter gädda i dammarna.
Höje å fiskevårdsområde är angeläget om att fisket bedrivs störningsfritt för markägare, övriga fiskare, natur och miljön. Följ därför noga de fiskeregler som finns i anvisningarna, på skyltarna och anslag. Regler för fisket anslås också på sträckans anslagstavlor.
Immelns FVO », Den sägenomspunna sjön Immeln i Skåne präglas av trolsk vildmark med steniga stränder och ett stort antal vikar. De hundratalet öarna inom FVO ger en känsla av skärgård.
Vattenvägen, från samhället Immeln vid sjöns sydspets till dess norra del i Nyteboda, är närmare 20 km. Strandlinjen med alla dess vikar har en längd av 128 km.
Fiskarter: Abborre, Braxen, Gädda, Mört, Sutare, Sik, Öring och Ål.
Fiskemetoder: Flugfiske, Spinnfiske, Mete, Pimpel och Angelfiske.
Inom fiskevårdsområdet bedrivs en aktiv fisketillsyn för att bevara det unika fisket i sjön.
Ivösjöns Fiskevårdsförening », Det pågår också ett s.k. LEADER projekt för att göra Ivösjön mera tillgänglig för turister . Tanken är att få bättre ordning vid rastplatserna, bättre turistkartor med utmärkning av desamma mm. Fiskevårdsföreningen har varit med i planeringsmöten angående detta.
Kävlingeåns-Löddeåns Fiskevårdsområde », I åns nedre delar förekommer storvuxna bestånd av abborre och gädda. Årligen fångas inom fiskevårdsområdet gäddor mellan 15 och 20 kg. Under den senaste 20-årsperioden har vattenkvalitén förbättrats betydligt i Kävlingeån, vilket har medfört gynnsammare förhållande för många fiskarter.
Nedre Helgeåns Fiskevårdsområde », Fiskevårdsområdet är ett av de artrikaste vattendragen i Skåne. I nedre Helgeån finns bland annat fiskarter som abborre, björkna, braxen, elritsa, faren, färna, gräskarp, gädda, gärs, gös, id, karp, lake, lax, löja, mal, mört, nejonöga, regnbåge, ruda, sandkrypare, sarv, sill, skrubbskädda, småspigg, storspigg, sutare, öring och ål.
Oppmannasjöns FVO », Oppmannasjön har lång historisk tradition vad avser ålfiske, inte minst i förbindelsen mellan sjöarna Oppmannasjön och Ivösjön. Fiske av ål till försäljning bedrevs under fösta halvan av 1900-talet av markägare runt sjön som komplettering till lantbruket. Karsholms Gods och Bäckaskog Kungsgård har utskiftad egen fiskerätt och hade egna yrkesfiskare.
Ringsjöns FVOF », Ringsjön är inte bara ”Skånes största skönhet” utan också centrum i ett av vårt lands mest intressanta områden. Här möter det sydskånska slättlandskapet Nordskånes och övriga Sveriges kuperade skogsland. Här möter också vår tid sin spännande historia. I denna gränszon har människor i 7000 år lämnat bidrag till ett Sverige i miniatyr – ett enormt, levande museum utan vägar, som du kan uppleva medan du campar, fiskar eller bara sitter ner och njuter.
Rååns Fiskevårdsområdesförening », Råån är med de flesta betraktares ögon ett litet vattendrag. Sålunda är det inte bara att klampa ner till ett godtyckligt ställe och servera sitt bete. Redan vid ankomst råder jag dig att planera ditt fiske efter ett antal förutsättningar som du bör ha i åtanke.
Skräbeåns FVF », Skräbeåns fiskevårdsförening bildades 1952 och har sedan dess aktivt verkat för att främja sportfisket i Skräbeåns nedre del. Fiskerätten arrenderar FVF av Skräbeåns fiskevårds-områdesförening i syfte att erbjuda fritidsfiske åt allmänheten genom kortförsäljning. Inkomna medel används till fiskevårdande åtgärder i ån samt till att förbättra servicen åt de fiskande.
Tjörnarpssjöns fiskevårdsområde », Sjön vilken är fiskevårdsområdet är 62 hektar stor och har ett djup på mellan 2 till 6 meter. Tjörnarpssjön är en källsjö. Det är minst två källor i sjön. Detta gör att det bara är frånflöde i sjön. Tjörnarpssjön innehåller två öar. Storön och Kärleksön. Storön har förberedd grillplats/lägerplats och soptunna. Ön är uppskattad att campa på somrarna. Kärleksön har fått sitt namn pga att det står en gammal säng där. Man kan fundera på vad den har används till?
Vegeåns FVO », Vegeå bjuder på ett trevligt vårfiske efter havsöring. Från den 1:a mars (premiär) till månadsskiftet april-maj är fisket normalt som bäst. Stundtals kan även höstfisket ge fina resultat. Under sommarhalvåret är vattnet i ån normalt sett för varmt för att havsöringen skall simma in och söka föda inom FVO.
Vittsjöns FVO », Vittsjöbygden är ett naturskönt område i norra Skåne strax intill Smålandsgränsen. FVO präglas av ett stort antal sjöar och vattendrag som ligger inbäddade i tilltalande grönska och lummiga skogsområden.