Rickard tog en trippel i Stensån

I detta fiskereportage, Rickard tog en trippel i Stensån, i Fisketidningen får vi följa med Rickard och två av hans fiskekompisar på ett lyckat öringfiske.

I går hade jag tagit ledigt från jobb för att åka till Stensån och fiska havsöring och lax med två av mina kompisar Bertil och Janos. Tidig avfärd från Tyringe kl 04.45. Förutsättningarna var nästan perfekta. Högt vatten, frisk pålandsvind och en bra vattentemperatur (13,5 gr) gjorde att det steg mycket fisk i ån. Jag insåg direkt att man var tvungen att fiska djupt så jag laddade flugspöet med snabbsjunkande tafs och en nykomponerad bottletubfluga som jag senare döpte till Riviera eftersom Stensån mynnar i havet vid Riviera i Båstad. Flugan har en vinge av rävhår i färgerna gult, orange och rött. Tuben är i guld.

Vi började fiska kl 06.00 och redan efter 20 min hade jag fast fisk. Öringen gjorde bra motstånd så jag trodde att den var på uppåt 3 kg. Efter ca 10 minuters kamp där fisken rusade och hoppade flera gånger kunde Bertil håva fisken till mig.

öringen gjorde bra motstånd i fiskereportaget rickard tog en trippel i stensån på fisketidningen fiskemagasinet.se

Rickards vackra havsöring.

Vägningen visade att öringen vägde 1,9 kg. Efter 2 timmars fiske höll vi fika. Det smakade fint med kaffe och smörgås. Fikasnacket rörde sig mycket om var fisken tagit vägen. Kanske hade öringen simmat vidare uppströms. Jag lämnade mina kamrater vid mynningen och fiskade mig uppströms.

Det höga vattenståndet gjorde det omöjligt att vada vilket behövs på flera ställen om man skall kunna flugfiska. Det står mycket träd längs åkanterna som gör det jättesvårt att ens rollkasta. Jag kom upp till första svängen efter Rivierabron. Här brukar jag lyckas få fisk.

Efter 20 min flyttade jag vidare uppströms knappt 100 m. Normalt kan denna strömmen vara fin men det höga vattenståndet gjorde det omöjligt att flugfiska där. Det var bara att vandra ner till kompisarna vid mynningen.

Det hade kommit fler fiskare nu så jag satte mig ner och tog en paus. Bertil hade haft några hugg på sin fluga men Janos hade inte haft några känn på sin orange färgade Vibrax-spinnare. Efter en stund blev det platser lediga så Janos och Bertil gick ner och började fiska igen medan jag blossade färdigt på pipan. Pipan är ett måste för mig att ha med på varje fisketur annars stämmer ingenting.

Klockan var 10.15 när jag gick och ställde mig mellan mina kamrater och direkt jag kom på plats så högg det på Janos spinnare. Öringen var med i ca 10 sekunder sen släppte den. Trist för Janos som är rätt färsk som havsöring fiskare. Jag la ut min tubfluga men i första kastet märktes inget.

Nytt försök och då kom hugget. Jag blev lite överrumplad så jag missade lite i krokningen. Dess bättre hängde öringen med upp efter några rusningar. Dagens andra öring vägde 1,5 kg.

2 lovliga öringar i rickard tog en trippel i stensån i fisketidningen

Två vackra havsöring som Rickard fick på specialflugan.

Det var 3 år sedan jag lyckades ta 2 lovliga öringar samma dag i Stensån. Ryktet spreds sig snabb och bara några minuter senare var de andra fiskarna på plats igen.

Helt plötsligt skrek Janos att han hade fisk. Jag sprang ner till honom med håven men kom för sent Han hade redan kasat upp den på stranden. På Vibrax-spinnaren satt det en öring som precis höll måttet 45 cm.

Det verkade som om det blivit en ny stigning av öring så jag skyndade mig upp och hämtade mitt spö. Gick ner och ställde mig bredvid Janos igen. I första kastet kände jag en lätt dragning i flugan . Samma sak i andra kastet. I tredje kastet så högg det ordentligt . Öringen hoppade ett par gånger men efter några minuter kom den frivilligt i håven. Den vägde 1,7 kg.

glas whisky och en cigarr i rickard tog en trippel i stensån på fisketidning

Rickard  fullbordar en trippel med denna havsöring.

Rickard tog en trippel i Stensån och hans fiske slut för dagen. Man får ju bara ta tre stycken per fiskekort.

Jag kände mig mycket nöjd när vi satt i bilen på väg hem. Tre öringar på en nykomponerad fluga på en och samma dag. När jag kom hem firade jag med ett glas whisky och en cigarr. Det är en god känsla att veta att det nästan är en månad kvar på säsongen.

Fiskehälsningar/Rickard Landin

Text & Foto: Rickard tog en trippel i Stensån, Rickard Landin

Om författaren
  1. Göran Furenbratt Svara

    Bra skrivet och fotograferat, mer sådant.
    Mvh Göran Furenbratt
    Kusttillsyningsman

Lämna ett svar

*

captcha *

 << Föregående fiskereportage
Nästa fiskereportage >>