De tänker rädda karparna i Kumlasjön

Jimmy Persson och Patric Larsson, de tänker rädda karparna i Kumlasjön och tar gärna emot alla karpar som skulle avlivas.


Det var tänkt att alla karpar i Kumlasjön skulle avlivas. Men istället kommer de att skänkas bort till Stripa Karpfiske Klubb som vill plantera fisken i sin egen sjö. Kumla kommun och Länsstyrelsen har gett tummen upp.

Karpräddarna  Jimmy Persson, och Patric Larsson, i mitten Patrics dotter Ellie.

Karpräddarna Jimmy Persson, och Patric Larsson, i mitten Patrics dotter Ellie.

I början av oktober kom beskedet att den konstgjorda Kumlasjön, i centrala Kumla, skulle tömmas på allt sitt vatten. Orsaken till varför är att den spegelkarp som, enligt kommunen, planterats i sjön illegalt, är en invasiv art i området.

Stripa KarpfiskeKlubb arrenderar en större damm i Guldsmedshyttan och det är just spegelkarp, som finns i Kumlasjön, de är ute efter.

”Rädda Kumlasjöns karpar”
Efter att klubbens verksamhet, relativt nyligen, drogs igång har man gjort två isättningar med fisk, en för två år sedan och en tidigare i år.
– Men det handlar bara om cirka 60-70 stycken, varav den senaste isättningen på 24 fiskar handlade om karp på mellan 3-6.5 kilo styck, Sjön är relativt stor så vi skulle behöva fler fiskar och kände då att det är onödigt att man i Kumla vill avliva just såna fiskar vi är intresserade av, säger Patric Larsson, som är en av de drivande i klubben.

Kruxet med det hela är att fisken i Kumla förmodligen planterats av nån eller några illegalt.
– Då vi inte vet hälsotillstånd på fisken, måste vi själva bekosta en analys hos SVA. Det kostar en del så därför startade vi en insamling för att få hjälp att hålla dessa fiskar levande och få göra nytta hos oss då det är en väldigt uppskattad sportfisk, förklarar Patric.

Insamlingen går under namnet ”Rädda Kumlasjöns karpar”, siktar på att nå 12 000 kr och i skrivande stund är man uppe i 6 440 kr, bara fyra dagar efter insamlingen startade.

La 16 000 kr på sätta i 24 karpar
Patric och hans klubb har fått tillstånd av Länsstyrelsen och Kumla kommun att dra upp de karpar ur Kumlasjön som behövs för att skickas på test till SVA, som vill ha inskickat 30 stycken för att kunna bedöma dess tillstånd.

– Både vi och Länsstyrelsen är ense om att bedömningen av fiskens tillstånd är nödvändig innan vi släpper ner den i vår sjö. Men jag skulle ändå säga att det finns nästan ingen risk att fisken är sjuk.

Vattennivån i Kumlasjön har sjunkit med 60 cm sen man började tömma den förra veckan.
Vill ni ta med er alla fiskar från Kumlasjön?

– Ja, även om vi inte riktigt vet hur många det finns här. (När kommunen fiskade i Kumlasjön i somras drog man upp 400 karpar, den största var på 40 cm)

Den isättning Stripa Karpfiske Klubb gjorde i år på 24 fiskar kostade 16 000 kr, det var dock bara större karp. Storleken på fisken i Kumlasjön är oklar.

– Förhoppningen är att det finns ett gäng med större karpar här i Kumlasjön med, och det tror vi nog att det gör, fastslår Patric.

Upptäcktes när den låg och solade
När Patric besökte Kumlasjön ihop med klubbkamraten Jimmy Persson pratade de där med Mirjam Holmberg, som är samordnare över Kumla Stadspark. Mirjam och kommunen är positiv till initiativet

– Det är bra att det löser sig på det här sättet. Karpen är lite speciell, man får inte plantera ut den hur som helst utan det är väldigt strikt med tillstånd, därför tyckte vi det var säkrast att avliva den istället för att ge bort den till någon som inte har tillstånd eller är seriös, men den här klubben är väldigt seriös.

Vid avlivning av fisken skulle den klubbas ihjäl eller skäras halsen av.

Karpen i Kumlasjön upptäcktes för tre år sedan, innan det trodde man inte att det fanns någon fisk i sjön alls.

– De upptäcktes när de låg och solade här vid bryggan, de gillar att göra det när det är fint väder, avslutar Mirjam Holmberg.

Kumlas Stadsträdgårdsmästare Kristina Sjöö om karpfrågan.

Gräskarpen är mycket riktigt inplanterad i sjön i Kumla Sjöpark (200 meter från Kumlasjön) för att äta av vattenpest och andra sorters alger och sjögräs som växer där och på så vis hjälpa till att hålla sjön öppen och förbättra vattenkvalitén. Den förökar sig inte i sjön. Gräskarpar har hittills inte planterats in i Kumlasjön. Men det har tidigare funnits prydnadskarpar omkring slutet av 90-talet/början av 00-talet. Dessa har sedan dess dött.

Spegelkarpen däremot lever på ett annat sätt. De rör sig nere i sjöns bottensegment och rör upp det med sina rörelser, vilket orsakar att sjön blir grumlig. Den bidrar också till övergödning i sjön genom sin spillning, snabbare ju fler de blir. De har förökat sig kraftigt sedan de först upptäcktes för några år sedan.

Text & foto: De tänker rädda karparna i Kumlasjön: Anders Björk

Om författaren

Lämna ett svar

*

captcha *

 << Föregående fiskereportage
Nästa fiskereportage >>