I detta fiskereportage, Saltströmmen ett Naturfenomen i Fisketidningen får vi följa med några fiskekompisar som byter bort Arjeplogsfjällen mot Saltströmmen.
När vi var upp och fiskade i Tjakttajàvrre ovanför Jäckvik i Arjeplogsfjällen så var vädret dåligt och fisket trögt, då vi bestämde oss för att åka till Saltströmmen. Den ligger ca 3 mil söder om Bodö i Nord-Norge, vilket är världens starkaste tidvattenström. Saltströmmen ett Naturfenomen.
Strömmen är 3 km lång och på det smalaste stället bara 150 meter bred. Strömmens maximala hastighet är omkring 22 knop (40 km/t).
Vid nipflod passerar under cirka sex timmar 372 miljoner kubikmeter havsvatten genom en 150 meter bred och 31 meter djup passage. Höjdskillnaden på havsytan mellan in- och utsidan av det smala sundet kan då vara så mycket som 1 meter och så kallad bore uppstår. Strömmen besöks flitigt av såväl båtfiskare som kustfiskare.
Vi var verkligen sugna på att få känna några ryck i våra spön efter det tröga fisket i Arjeplogsfjällen och var ganska ledsna på och gå långa och svettiga svängar utan någon större fiskelycka.
När vi kom fram till Saltströmmen så var vädret helt underbart, det var 19 grader varmt och knappt ett moln på himlen.
Redan då kände vi att vi hade gjort rätt som hade lämnade ett gråmulet och blåsigt Sverige där temperaturen endast var 9 grader.
Men man bör vara försiktig när man fiskar i Saltströmmen då strömmen är så stark som den är och det finns vissa saker man kan tänka på.
Dessa är att fiska på utsidan av bron när det är utström och på insidan när det är inström. Då det var inström så valde vi och fiska på hällorna nedanför kaféet innanför bron.
Nu var det ju så att vi hade utrustning och beten för att fiska i fjällen vilket gjorde att vi fick gräva djupt i våra väskor efter några drag med lite tyngd, för att fiska i strömmen krävs det tyngre beten. Vi fick några av en kompis som har stuga i Jäckvik, 4 Jensen Pilk så att vi åtminstone hade några beten som vägde lite mer än de beten vi hade med oss.
Att man behöver tunga beten är att dels så strömmar det kraftigt och då behövs det beten som är tunga så inte dragen bara sveper i strömmen. Sen om man vill ha torsk så måste man oftast komma ner lite djupare för att sejen står oftast ovanför torsken.
Man behöver även ha med sig kraftigare spön än dom vi hade med sig för när man ska fiska i Saltströmmen för det är fördel att man kommer ganska långt ut i strömmen och med tunga beten är det inte så lätt att kasta långt med lätta spön. Sen så hade vi tunna linor på våra rullar vilket inte heller och föredra med våra tunga Jensen Pilk för det tog inte länge innan vi hade kastat bort våra tunga beten.
Så vi fick sätta på några 28 grams Viking Herring som vi hade med oss. Det märktes snabbt att våra 28 grams var för lätta och fiska med för att vi fick endast ett par sej på dessa drag så vi valde på att börja packa ihop och åka tillbaka till ett kylslaget Sverige. Fast vi var ändå nöjda för vi hade ändå uppnått målet vi hade med att åka till Saltströmmen och det var att få känna några ryck i våra fiskespön.
Fartyg kan passera Saltströmmen under cirka 2 timmar efter varje ebb och flod. Vilket även en trålare gjorde medans vi rensade fisken och sedan packade ihop våra saker.
När vi rensade fisken så blev vi dom populäraste som fanns på hällorna för alla trutar i närheten flockades snabbt omkring oss och åt nästan ur våra händer.
En sak vi alla var överens om var att det inte var sista gången som vi var till Saltströmmen och fiskade för det var verkligen en upplevelse utöver det vanliga. Så är du i närheten av Saltströmmen så kan jag rekommendera en dagstur som vi gjorde på dryga 40 mil, för Saltströmmen ett naturfenomen som man bara måste uppleva,
Text & Foto: Saltströmmen ett Naturfenomen, Jan Johansson
Ja Saltströmmen är ett otroligt ställe och fiska på som man gärna återkommer till