Här presenteras tips som är mer eller mindre kopplade till fiske. Många av tipsen är ibland självklara saker för många fast ibland finns det saker man inte har tänkt på, så på denna sida kan du hitta tips som kan vara till hjälp vid ditt fiske.
Tips som kan hjälpa vid fisket
Fiskemagasinet.se är vad vi gör den till, så det är upp till oss att göra en intressant och läsvärd fisketidning, skicka gärna in ditt tips till fiskemagasinetstips på: info@fiskemagasinet.se
Skitfiske på er alla!!
Arild Moe innovation Slinger
Arild Moe har tagit fram ett hjälpmedel för flugfiskaren. Hans innovation heter Slinger och är suverän med att avlasta både handled och underarm, vilket gör att det underlättar kastningen.
Har du någon skada som hindrar dig att flugfiska kan Slinger vara lösningen för dig.
Kontakt:
slingersweden@gmail.com
www.facebook.com/slingersweden
instagram@slingersweden
Tips på Tubfluga
Ett bra tips på en billig och bra kropp till en tubfluga är att köpa transparent luftslang ( 3 mm) som säljs ofta i meter, sen köper man Johnson’s bomullspinnar (tops).
Klipp bort bomullstopsarna och dela plastbiten på mitten, värm (ljus, tändare) sedan båda ändarna så att du får en kant, trä sedan på luftslangen.
Klipp av luftslangen några mm efter Johnson’s pinnen så har du färdig krokhållare till flugan. Johnson’s bomullspinnar är att föredra dels för att dom är styvare och att man lättare får en fin kant när man värmer ändarna. Nu är det bara och sätta kroppen i bindstädet och binda din favoritfluga.
Bombarda, ett måste i fiskelådan
Bombarda kan beskrivas som en aerodynamisk kastdobb. Med den kan man kan nå kastlängder som innan var omöjliga, få en perfekt betespresentation, och fiska på det djup man vill.
Bombardan fiskas glidande på linan med en gummikula som stötdämpare mellan kropp och lekande eller ring. Tips! Montera bombardan klar med en ring eller lekande i vardera ända på en lina som är ca 30 cm lång så kan du snabbt byta mellan olika bombarda eller andra beten och inte behöver hålla på och knyta utan du kan snabbt göra ditt byte tack vare beteslåset du har på huvudlinan. Du behöver bara en gummikula på den nedre delen som skyddar knuten och fungerar som en stötdämpare.
På den nedersta ringen eller lekandet knyter man sedan fast tafsen där längden kan variera mellan 50 cm och upp till 3 m eller helt enkelt så långt som spöt tillåter. Diametern på tafsen väljer du själv efter fisk och betesval.
Det finns olika bombarda med olika egenskaper, dessa är:
Flytande, Tips! Genom att sätta ett litet blyhagel på tafsen kan man fiska av lika många djup som tafsens längd tillåter. Fiska gärna med små ryck i olika hastigheter.
Svävande/Intermediate, Har en täthet som ligger nära vattnets och är därmed närmast helt viktlös i vattnet. Perfekt för fiske i grunda områden eller högt i vattnet när man inte vill att bombardan skall orsaka krusningar i ytan. Ligger helt horisontellt i vattnet som de övriga bombarda.
Sjunkande, Tips! Går även utmärkt att använda i älvar med svår botten där vanliga sänken lätt fastnar. Genom att hålla igen bombardan i strömmen kan man få det att ”stilla” över botten medan längden på tafsen styr om betet skall sväva fritt eller ligga på botten. Eventuellt kan man finjustera med små blyhagel på tafsen.
Möjligheterna är närmast oändliga när det kommer till betesval, du kan använda: streamers, zonkers, tubflugor, små wobblers, jiggar, Spin-n-Glo, laxflugor, muddlers, olika flugor och mask.
Filéa en lax eller öring
Det finns säkert flera sätt att filéa en lax eller öring men så här kan man göra.
Du behöver en kniv + pincett eller tång:
Gör så här:
Rensa fisken som vanligt. Sedan skär du in kniven vid insidan om gällocken ända in till ryggraden.
Vinkla kniven så att bladet vilar mot ryggraden och skär lös filén.
Vänd fisken och gör likadant på andra sidan.
Kapa framdelen på filén rakt bakom sidofenan.
Skär bort andra fenor.
Nu ska fisken få sig en skönhetsoperation. Skär bort bukfettet/köttet intill spetsarna av sidobenen.
Skär bort sidobenen.
Plocka bort benen från sidolinjen med hjälp av en pincett eller tång.
Har du gjort allt rätt ska du ha någonting som liknar det här framför dig.
Ifall inte, så ska du ta dig ut och hämta fler övningsobjekt.
Checklista för Fjällfiske
Flugfiskare
1. Flugspö klass 4/5 till 5/6, klass 5/6 till de som inte är så vana.
(Glöm inte reservspöet).
2. Flugrulle, backing, flytlina i klass till flugspöet.
3. Tafsmaterial, tafsmaterialet är en färskvara som bör nyinvesteras varje år. Storlekar 0,25 – 0,22 – 0,20 – 0,18 – 0,16 – 0,14 (viktigaste 0,22 – 0,18 – 0,16)
4. Vadarstövlar eller vadarbyxor.
(Tänk på vikten och ta lättviktsvadare om ni kan välja, inte neopren)
5. Solglasögon
(Viktigt att skydda ögonen och se fisken med polariserande linser som filtrerar bort solreflexerna)
6. Håv (Bra att ha vid C&R, gärna knutlös)
Spinnfiskare
1. Spinn / Haspelspö för betesvikter upp till 20gr, gärna UL spö för de mindre betena i strl 4-10 gr. (Extraspö eller topp vid spöbrott)
2. Extra spinnlina, rekommenderade tjocklekar är 0,20 och 0,25 beroende på vilken typ av fiske som skall bedrivas (0,25 – 0,30 vid båtfiske med långedrag).
3. Beteslås och extra lekare. (Viktigt eftersom stor del av fisket bedrivs i strömmande vatten med tvinnad lina som resultat)
4. Bra rulle, det är långt till redskapshandel.
5. Drag. Ta inte med stora gäddrag utan investera i lite mindre drag typ flytande Rapala vobbler i små storlekar, gärna grå och gulröda. Toby 5 – 12 gr, små spinnare i olika färger samt rödingsläp eller långedrag om det finns tillgång till båt.
Tips! Olika smaker på C-vitamin brustabletter så har du perfekt groggvirke som inte väger så mycket om du ska vandra en bit.
Gunnar Westrins Harrskala (Strömmande vatten)
0,5 kg = 34-38 cm | 1,3 kg = 52-53 cm |
---|---|
0,6 kg = 38-42 cm | 1,4 kg = 53-54 cm |
0,7 kg = 42-44 cm | 1,5 kg = 54-55 cm |
0,8 kg = 44-46 cm | 1,6 kg = 55-56 cm |
0,9 kg = 46-48 cm | 1,7 kg = 56-57 cm |
1,0 kg = 48-50 cm | 1,8 kg = 57-58 cm |
1,1 kg = 50-51 cm | 1,9 kg = 58-59 cm |
1,2 kg = 51-52 cm | 2,0 kg = 59-60 cm |
Tändblock
Här ett tips på billiga och bra tändblock.
Ta en äggkartong och riv den i bitar.
Tag sedan en tätslutande burk och sätt bitarna däri.
Fyll sedan på med lite tändvätska.Låt det dra i några dagar sen så har du fina tändblock.
Fryspaket
Detta tips är kanske självklart för många men vissa kanske har problem med och få fisken och särskilt då fet fisk att hålla sig bra i frysen. Att bara stoppa in fisken i en plastpåse och sedan tro att den kommer smak gott efter några månader är något som man bara kan önska sig. Även om en rejäl fryspåse stänger ut relativt mycket luft så håller den inte ute all luft. Som alla vet så innehåller luft syre och det är syret som får fisken att bli härsken.
Genom att använda sig av flerlagerprincipen kan du bevara fisken i flera månader längre än vad du tidigare har lyckats med när du använt dig av en fryspåse.
Flerlagerprincipen ser du på bilderna, först lindar du in fisken i vanlig bred plastfolie sedan virar du om aluminiumfolie för att sedan avsluta med den smalare plastfolien som du drar åt något. Före du lindar den smalare plastfolien kan du även skriva på en lapp vad det är för fisk och vilket datum du fick den så tar du upp fiskarna i rätt ordning samt att du är säker att lappen sitter kvar.
Utrustning: Vanlig bred plastfolie, aluminiumfolie och smal plastfolie med ett handtag. Det sistnämnda kan man inhandla hos någon yrkesbutik som tillhandahåller förpackningsmaterial.
Powerbaitkrok
Hur många gånger har man inte kastat ut ett bottenmete, bara för att nästan genast börja och fundera i fall om degen sitter kvar.
Här ett tips på krokar som är bra till powerbait.
Tag fjädern från en gammal kulspetspenna och klipp den i önskad storlek som passar till den krokstorlek du använder. Vrid sedan båda ändorna så att dom håller sig på plats.
Fördelen med dom hemgjorda krokarna mot dom som finns på marknaden är att du själv kan bestämma storleken på kroken och att fjädern från en kulspetspenna är vidare i omkrets vilket gör att powerbaiten sitter bättre fast än vad den gör på dom krokar man kan köpa på marknaden.
Snabbmat på fisketuren
Ingredienser:
– Ett par filéer av öring
– 0.5 dl Salt
– 0.5 dl Socker
– Citronpeppar
– Dill
Tillagning:
Börja med att filea öringen. Salta, sockra ordentligt. Lägg på lite citronpeppar och dill efter egen smak.
Lägg sedan ihop filéerna mot varandra och sätt dom i en plastpåse.
Låt påsen stå svalt i cirka 2 timmar. Skiva sedan upp filéerna och lägg på hårdbröd, ät och avnjut.
Tips!
Blanda färdigt lika delar salt och socker i en plastpåse innan du far på fisketuren så är det klart, då behöver du bara strö på citronpeppar och dill före du lägger ihop filéerna.
Om du inte har tillgång till att sätta påsen svalt så lägg den i vattnet men se till att den är hel och att du förankrar den genom att lägga en sten på påsen ifall att det är strömt så den inte flyter iväg.
Spöhållare
En spöhållare har många olika fördelare med sig när man ska och fiska, den på bilden är gjord i rostfritt.
Den största fördelen med en spöhållare är att man slipper lägga sitt spö på marken för då finns alltid risken att någon kan trampa sönder det.
Visst kan man ställa upp det mot en buske eller träd men då finns alltid den risken att det kan blåsa omkull och gå sönder och då är den fiskedagen förstörd.
När man fiskar på vissa ställen kan det vara ganska många som rör sig på stranden och då kan en olycka lätt vara framme om man inte har en spöhållare med sig.
En annan fördel är om man gillar och meta eller bottenmeta så har man alltid med sig ett spöställ som man kan ställa spöet i utan och vara orolig över att man ska missta sitt spö ifall att man har ställt slirbromsen för hårt.
Som sagt så är spöhållaren på bilden gjord i rostfritt fast man kan tillverka den på olika sätt.
Ett sätt är att tex ta skaftet från dammsugaren och om den är i hårdplast kan man skära till den så man får en vass ända som är lätt att trycka mer i marken.
Om den är i metall kan man nypa ihop den ena änden när man har kapat den i den storleken som man vill ha den i.
Isvatten
Hur många gånger har man inte konsumerat vatten som är ljummet nästan på gränsen till varmt när man är och fiskar en varm dag och har verkligen längtat efter riktigt kallt vatten för att släcka törsten.
Ett bra tips är att alltid ha ett par PET-flaskor i frysen för att på så sätt har man alltid isvatten som håller sig kallt länge när man är och fiskar, ifall man kommer ihåg att ta med sig PET-flaskorna.
Sen så har man även bra kylklampar som håller maten kyld och fräsch även under riktigt varma dagar.
En ytterligare fördel med och ha dessa PET-flaskor är att flaskorna även kan fungera som kylklampar till fiskarna om ska man behålla dom.
aLOKSAK vattentäta påsar
aLOKSAK vattentäta påsar, ner till 60 m, passar perfekt för att förvara mobilen eller kameran på ett vattensäkert sätt. Påsarna är förslutningsbara och är gjorda av genomskinlig plast. Levereras i förpackning med fyra olika storlekar.
Ett annat bra användningsområde är att förvara tändstickorna i en påse för att försäkra sig att man har torra tändstickor ifall att man ska göra upp eld. Givetvis så blöter man sällan upp sig men om olyckan väl är framme kan det stå en dyrt.
Tejpa spöet
Om man har tänkt släppa fisken åter så är det betydligt mer skonsamt att mäta den än att väga den, man får ändå en bra uppfattning om storleken utan att skada fisken. Sen så kan det ibland vara besvärligt att börja söka efter ett måttband eller en våg i fickorna när man en fisk som sprattlar, vågor som sveper mot en eller vatten som strömmar samtidigt som man har spöet under armen.
Om man nu inte behöver en exakt angivelse av måttet så är lösningen en eller flera markeringar på spöet att hålla upp fisken mot. På bilden är det ett par varv av transparant hushållstejp på flugspöet, eltejp på korken på haspelspöet och maskeringstejp på UL-spöet.
En ytterlig fördel med och ha sina spön tejpade är om man tävlingsfiskar så kan man stå kvar i vattnet och kolla om fisken håller måttet utan att man behöver gå i land.
Tejp som är bra att använda beror på var på spöet som tejpen hamnar är transparant hushållstejp, eltejp och maskeringstejp. Alla dessa tejper är lätta och ta bort om det skulle behövas och tejpen skadar inte spöet om man tejpat enligt ovan.